Dowiedz się więcej o meszu dla koni.
Mesz to karma o wysokiej wartości odżywczej, która może być dawana wszystkim koniom niezależnie od ich codziennego trybu życia oraz poziomu aktywności. Co istotne, mesz jest łatwo przyswajalny i dostarcza ustrojowi zwierzęcia składniki odżywcze, których rolą jest m.in wzmocnienie układu trawiennego oraz regulacja procesu trawienia.
Z jakich produktów wykonuje się mesz?
Przygotowanie meszu dla konia samodzielnie jest procesem nieco czasochłonnym, jednak nie jest to nazbyt złożone, a produkty do tego potrzebne są w większości marketów. Sercem każdego meszu są siemię lniane, owies i otręby pszenne. W części przepisów na mesz pojawia się sól, jednakże proponujemy podać ja zwierzęciu w lizawce, która przyniesie mu większą radość. Prócz uprzednio wyszczególnionych składników do meszu można wrzucić wiele frykasów uwielbianych przez konie, jak kawałki bananów, koper, miód, szałwia oraz pietruszka. Online można przeczytać masę przeróżnych przepisów na mesz dla koni, od niezmiernie prostych do takich z ogromnym wykazem składników. Rekomendujemy wykorzystać kilka z nich, żeby odkryć, który ostatecznie spodoba się naszemu koniu.
Jak często dawać mesz koniom chorym oraz zdrowym?
Wypada wspomnieć, że rekomenduje się dawać mesz zdrowym zwierzętom średnio 2 razy w tygodniu, natomiast koniom cierpiącym na kolki, wrzody i inne problemy związane z trawieniem, weterynarze rekomendują tę strawę częściej, nawet codziennie. Niezwykle ważne jest, aby mesz podawać koniom ciepły. Dlaczego? Jeden z podstawowych składników meszu, czyli siemię lniane, po zagotowaniu produkuje kisiel, który potem pokrywa układ trawienny zwierzęca, dzięki czemu zwalcza podrażnienia i stany zapalne. Ze względu na fakt, że przyrządzanie meszu zajmuje najczęściej 3 godziny, w sklepach jeździeckich można nabyć gotowe mieszanki, które po zalaniu ciepłą wodą można już po kilku chwilach podać zwierzętom.
Nasz adres:
Sklep Jeździecki Horse-Trade
ul. Michała Korpala 4
30-389 Kraków
Tel.: +48 12 423 00 96
Mob.: +48 728 95 00 96
E-mail:
[email protected]