Szukasz kiszonego soku z buraka? Skieruj się tu.
Kwaszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Wypłukuje toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest cierpki, jednak niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witamin z grupy B, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak sód, żelazo i fosfor. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – wystarczy pić maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Plusy soku z kiszonych buraków
Kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: pozytywnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a przy tym podnosi koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem albo chorobami nerek.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż takie soki powinno się składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]