Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną ekologiczną, zobacz tutaj.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Witamina A i liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kiszonej kapuście?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych dwóch nazw używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało za sprawą poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie pożywienia. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy czy minerały, których pozyskanie zimą było o wiele trudniejsze niż obecnie. A trzeba zaakcentować, że kapusta kwaszona ma sporo substancji ważnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B3). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, magnezu czy probiotyków. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, więc poleca się jej konsumpcję osobom na diecie.
Kiszona kapusta – w dodatkach i w daniach głównych
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako przystawka do dań, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną z reguły je się ją w formie surówki z marchwią i cebulą, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie byłoby popularnych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kiszoną, lecz współcześnie okazjonalnie kisi się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich oraz dużych pojemniczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]