Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Chcesz kupić sól kłodawską? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Substancją niezbędną do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, selen czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy potasu, czyli składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]