Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to pragnienie szybkiego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były najczęściej jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas stanowią one stały punkt na karcie dań barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo podawane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek należy zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste preferencje oraz zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, ponieważ w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 rodzaje:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Baza na żur i barszcz biały? Przygotować samodzielnie, a może kupić?
Zrobienie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, choć nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednak samodzielnie wykonany zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli ochota np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym zrobimy przepyszny barszcz biały i żurek śląski lub staropolski.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]