Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański przysmak, sporadycznie wykorzystywany w innych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.
Kwaszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy uznali, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w roztworze octu lub w soli, znana jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia rozmnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz była to perfekcyjna metoda, aby przedłużyć czas przydatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W rezultacie pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kwaszonki od początku swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Cechują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z koniczyny czerwonej lub buraka cukrowego.
Kiszone przetwory warzywne na świecie
Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się znaczną popularnością. Natomiast ogórki kwaszone są tam chyba nadzwyczaj lubianym dodatkiem do hot-dogów, sandwiczy oraz hamburgerów. Nad Wisłą obok ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. bakłażany, kalafiory, jak również owoce (np. cytryny).
Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Należy pamiętać, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, gdyż zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony podług tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Chinach.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]