Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Chcesz zamówić barszcz z butelki? Odwiedź tę stronę.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą podajemy zazwyczaj podczas Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.

Barszcz czerwony to danie wszechstronne

Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Lecz właśnie jego nieznacznie słodkawy, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, że znakomicie łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą bądź grzybami, pozostali przedkładają kiełbasę, kartofle i jajko na twardo. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz również apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak drożdżówki z mięsnym nadzieniem bądź chrupkiego krokiecika z grzybami.

Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nierzadko je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób doprawia to danie. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka, inni lubią pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać osobiście, ale proces fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeżeli jednak znienacka dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]