Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce…
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim…
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy.…
Wzięcie udziału w warsztacie kulinarnym to znakomita droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – poznanie właściwych technik produkcyjnych oraz tajników różnych receptur lub po prostu opanowanie…
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się w zeszłym wieku, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednak…
Mimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smaków, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka całkiem do siebie nie…
Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy…
Kwaszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z…
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą podajemy zazwyczaj podczas Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których…